Persbericht

Voor veel studenten begint binnenkort een nieuwe studie in een nieuwe stad. Een studentenkamer mag hierbij natuurlijk niet ontbreken, maar hoeveel betaal je hier eigenlijk voor? De website Goedkoop.nl onderzocht de kamerprijzen in de 20 grootste Nederlandse studentensteden en kwam tot de conclusie dat op kamers gaan het goedkoopst is in Wageningen en je in Amsterdam verreweg het meest betaalt.

Een studentenkamer is de ideale uitvalbasis voor een student. Studeren, feesten, gezelligheid en rust komen hier samen. Hoewel zo’n kamer ideaal is en je je verblijf hier nooit zal vergeten, zit er natuurlijk ook een prijskaartje aan. Zo is de prijs afhankelijk van ondere andere de locatie, de grootte, de voorzieningen, het aantal huisgenoten en de algehele staat van het pand en de kamer. Ook de stad waarin je woont maakt echter een groot verschil, zo blijkt uit een onderzoek van Goedkoop.nl. De website vergeleek de huurprijzen van alle beschikbare studentenkamers in de 20 Nederlandse steden met de grootste hoeveelheid kamers.

Wageningen blijkt de goedkoopste stad te zijn om te wonen als student. De Gelderse stad is met een gemiddelde huurprijs van €281 per maand één euro goedkoper dan het Limburgse Heerlen. Dit zijn de enige twee grote studentensteden in Nederland waar je gemiddeld minder dan €300 per maand betaalt voor een studentenkamer. Studenten in Amsterdam kunnen beter op zoek gaan naar een goede bijbaan, met een gemiddelde van €610 per maand betaal je hier namelijk de absolute hoofdprijs.

Wonen in de Randstad is erg duur

Studeren in de Randstad is sowieso een duur grapje. De duurste zes steden (Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Haarlem, Almere en Rotterdam) bevinden zich allemaal in deze regio. Het is echter zeker de moeite waard om iets verder weg te gaan wonen. Je moet dan wellicht wat langer reizen, maar zo kan je wel €80 per maand besparen door bijvoorbeeld in Delft te gaan wonen, in plaats van in Den Haag. Ook zijn bijvoorbeeld Haarlem en Almere goede alternatieven voor Amsterdam.

Overzicht van de gemiddelde kamerprijzen in Nederland

 1. Wageningen (Gelderland) – €284
 2. Heerlen (Limburg) – €285
 3. Tilburg (Noord-Brabant) – €312
 4. Leeuwarden (Friesland) – €336
 5. Enschede (Overijssel) – €353
 6. Maastricht (Limburg) – €355
 7. Groningen (Groningen) – €361
 8. Delft (Zuid-Holland) – €368
 9. Eindhoven (Noord-Brabant) – €369
 10. Nijmegen (Gelderland) – €376
 11. Leiden (Zuid-Holland) – €377
 12. Arnhem (Gelderland) – €386
 13. Breda (Noord-Brabant) – €387
 14. Den Bosch (Noord-Brabant) – €410
 15. Rotterdam (Zuid-Holland) – €442
 16. Almere (Flevoland) – €446
 17. Haarlem (Noord-Holland) – €447
 18. Utrecht (Utrecht) – €447
 19. Den Haag (Zuid-Holland) – €448
 20. Amsterdam (Noord-Holland) – €610

Delen