Persbericht

Elk jaar weer beginnen duizenden studenten in België aan een nieuwe opleiding. Daarmee begint ook iedere zomer weer de massale zoektocht naar een kot. Bespaarsite Goedkoop.be onderzocht de kotprijzen van de tien grootste studentensteden van Vlaanderen en Brussel. Zij kwamen tot de conclusie dat studenten in Genk het goedkoopst uit zijn voor hun kot, terwijl Brusselse studenten het meest betalen.  

Kotprijzen zijn afhankelijk van veel factoren. Het aantal vierkante meters, de ligging, de persoonlijke voorzieningen en de staat zijn hierbij erg belangrijk. Daarnaast maakt ook de stad een groot verschil in de prijs die je moet betalen, zo blijkt uit het onderzoek van Goedkoop.be. Hiervoor verzamelde de website alle prijzen van koten die te huur staan, om deze daarna te vergelijken.

Genk blijkt de goedkoopste stad te zijn om een kot te huren. Gemiddeld betaal je hier slechts €281 per maand voor je onderkomen als student. De steden Kortrijk en Turnhout delen een mooie tweede plaats, met een gemiddelde kotprijs van €337 per maand. Opvallend is dat je in Brussel bijna het dubbele maandbedrag betaalt tegenover een kot in Genk. Met een gemiddelde prijs van €531 per maand voor een kot kwalificeert onze hoofdstad zich met afstand tot de duurste studentenstad.

Grotere steden duurder

Ook in andere grote studentensteden betaal je een relatief hoog bedrag per maand. Zo kost een kot gemiddeld €475 per maand in Gent, terwijl je in Antwerpen met €453 net wat voordeliger uit bent. In deze steden vind je echter ook meer mogelijkheden om een volledig huis te huren, om hier vervolgens zelf de kamers te verdelen. Dit is absoluut een aanrader als je vrienden in dezelfde stad gaan studeren.

Overzicht gemiddelde kotprijzen Vlaanderen/Brussel

  1. Genk, gemiddeld €281 per maand.
  2. Kortrijk & Turnhout, gemiddeld €337 per maand.
  3. Hasselt, gemiddeld €362 per maand.
  4. Brugge, gemiddeld €383 per maand.
  5. Mechelen, gemiddeld €422 per maand.
  6. Leuven, gemiddeld €428 per maand.
  7. Antwerpen, gemiddeld €453 per maand.
  8. Gent, gemiddeld €475 per maand.
  9. Brussel, gemiddeld €531 per maand.

Op kot checklist

Ga jij binnenkort op kot, maar heb je geen idee wat je allemaal nodig gaat hebben? Goedkoop.be heeft een gemakkelijke checklist voor je opgesteld, zodat je zeker niets gaat vergeten. Je ontdekt de checklist hier.

 

 

 

Delen