Persbericht

De eindejaarsperiode staat weer voor de deur en winkels weten wat dat betekent: cadeautjestijd! Die cadeautjes werden de afgelopen jaren steeds vaker gekocht tijdens Black Friday, de laatste vrijdag in november, zo blijkt uit onderzoek van bespaarsite Goedkoop.be. Volgens hun voorspelling is de kans groot dat Black Friday 2017 de populairste editie ooit gaat worden.

Black Friday 2016 drukste shoppingdag van het jaar

Black Friday 2016 was een absolute voltreffer voor deelnemende winkels, met name online. Zo stegen bezoekersaantallen op Black Friday van 2014 op 2015 nog met 46%, maar werden deze cijfers van 2015 op 2016 compleet verpletterd met een stijging van liefst 414%. Zo blijkt uit cijfers van Goedkoop.be, een website waarop alle promoties van de populairste webwinkels in België worden verzameld op een speciale pagina met Black Friday deals. Het was daarmee in één klap de drukstbezochte dag van het jaar voor de website.

Ook Cyber Monday wordt steeds bekender, de online variant van Black Friday die direct volgt op de maandag erna. De stijging hier is echter veel minder groot. Van 2014 op 2015 stegen de bezoekersaantallen met 92% op deze dag, gevolgd door een stijging van 58% van 2015 op 2016.

Stijging bezoekersaantallen per jaartal Black Friday Cyber Monday
2014 – 2015 46% 92%
2015 – 2016 414% 58%

Waar de bezoekersaantallen in 2014 nog nagenoeg gelijk waren voor deze twee dagen, was Black Friday in 2016 tweemaal zo groot. In 2015 was Cyber Monday nog een drukkere dag voor de website. Kijkende naar online naslagwerken als Google Trends en Google Adwords blijkt Black Friday echter enorm aan naamsbekendheid te hebben gewonnen in 2016 en inmiddels veel beter ingeburgerd te zijn. Zo werd in november 2016 liefst 165.000 keer via Google in België gezocht op de term ‘Black Friday’ en slechts 14.800 keer op ‘Cyber Monday’.

Wordt 2017 nog drukker?

Alle voortekenen wijzen erop dat Black Friday 2017 wederom de records aan diggelen gaat schieten. Zo ziet Goedkoop.be de bezoekersaantallen op de Black Friday pagina al sinds eind september van dit jaar klimmen. Vorig jaar vonden shoppers diezelfde pagina pas vanaf 22 november, amper drie dagen voor Black Friday.

Bovendien hebben heel wat winkels het fenomeen al veel vroeger in hun marketingkalender opgenomen, wat er duidelijk op wijst dat Black Friday een stuk meer ingeburgerd is. Waar het vorig jaar dikwijls last minute beslissingen waren, worden acties en aanbiedingen nu al geïnventariseerd. Voor de consument blijft het uiteraard nog even afwachten, maar Goedkoop.be geeft graag al enkele hints. Er kan in ieder geval vast verklapt worden dat onder meer consumentenelektronica, schoenen en meubelen te vinden zullen zijn aan lage prijzen.

De opmerkelijke stijging jaar na jaar en de opvallend vroege interesse dit jaar doen vermoeden dat er in 2017 een nieuwe hoogste piek zal ontstaan voor de term Black Friday in België. De zichtbare pieken zijn in onderstaande afbeelding telkens de dag van Black Friday zelf.

Bron: Google Trends – België

Wanneer is Black Friday?

Black Friday zal in 2017 plaatsvinden op vrijdag 24 november, gevolgd door Cyber Monday op maandag 27 november. Ervaring leert echter dat veel deals over het complete weekend getrokken worden, waardoor je ook op zaterdag en zondag veel korting kan scoren.

Delen